
DECISION AND ORDER

NOVA SCOTIA UTiliTY AND REVIEVV BOARD

2010 NSUARB 83

IN THE MATTER OF THE LIQUOR CONTROL ACT

- and -

IN THE MATTER OF THE BOARD'S INTERPRETATION of s. 29(3) of the Liquor
Licensing Regulations to determine whether the requirement for Board approval to provide
entertainment applies to all categories of liquor license

BEFORE: Margaret A.M. Shears, a.c., Vice chair
~Mavid J. Almon, LL.B., Member

, Roland A. Deveau, a.c., Member

DECISION AND ORDER

WHEREAS the Liquor Licensing Regulations (the "Regulations") were

amended on August 17, 2007 and, among a number of other changes, the authority to

approve requests for the provision of entertainment in licensed establishments was

assigned to the Board;

AND WHEREAS s. 29 of the Regulations provides:

29(1) A permanent licensee may change the entertainment they present in their licensed
premises from that indicated in their application for a license only if the Review
Board approves the change.

(2) A permanent licensee that holds a license and an entertainment permit issued by the
Review Board on the date these regulations come into force may change the
entertainment they present in their licensed establishment only if the Review Board
approves the change.

(3) A permanent licensee that holds a license but that does not hold an entertainment
permit issued by the Review Board on the date these regulations come into force
may present entertainment in their licensed premises only if the Review Board
approves the entertainment.
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AND WHEREAS on April 7, 2010, the Manager of Licensing, Alcohol and

Gaming Division, Department of Labour and Workforce Development ("AGD"), sought

direction from the Board with respect to approval of entertainment privileges for Club

license holders under the above-noted Regulations;

AND WHEREAS the Board has reviewed the Regulations which were in

effect prior to August 17, 2007 and notes that pursuant to former Reguiation 18(1), as set

out below, certain types of licenses were exempt from the requirement to obtain a permit

to provide entertainment in the licensed premises:

18(1) All entertainment offered to the general pUblic by a licensee, which includes recorded
music used to facilitate patron dancing as well as the showing of any performances
by means of video cassettes or the like, requires an entertainment permit to be
issued by the Board. This requirement does not apply to licensees who are non-profit
organizations or societies.

AND WHEREAS the Board considers it expedient and efficient to determine

whether Club licenses and certain Special Premises licenses, held by non-profit

organizations or societies, now fall under the provisions of s. 29(3);

AND WHEREAS following a review of the Regulations, the Board finds that

s. 29(2) only applies to the holder of an entertainment permit issued prior to August 17,

2007 and, therefore, liquor licenses held by non-profit organizations or societies remain

exempt from the requirement of s. 29(3);

IT IS HEREBY ORDERED that license holders meeting the criteria under the

former Regulation 18(1) may continue to offer entertainment, subject to compliance with

conditions, restrictions or other forms of limitation (including municipal restrictions
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regarding entertainment) which have been imposed by the Board or its predecessors and,

in such instances, no approval is required under s. 29(3).

IT IS FURTHER ORDERED that s. 28 of the Regulations, as set out below,

continues to apply to all licensees, whether or not they are included under the specific

requirements for entertainment approval by the Board under s. 29(3).

28 The Review Board may impose conditions on a permanent licensee to ensure that
operating the licensed premises will not interfere with the quiet enjoyment of
neighbouring properties, including conditions on the entertainment to be presented
in the licensed premises.

DATED at Halifax, Nova Scotia, this 14th day of April, 2010.

Clerk of the Board

Document #: 174577




